Follow by Email

lördag 31 mars 2012

Välj ett bra fett och må bra!

Livets träd...

Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt, närmare bestämt en stenfrukt. Definitionen av stenfrukt är att frukten endast har ett frö istället för flera. Kokosnötens frö är den vita bulk som finns under skalet och som kallas för kokoskött eller fruktkött. Innanför fruktköttet finns kokosvatten, och i takt med att kokosnöten mognar omvandlas vattnet till fruktkött.
Kokosnötter väger upp till 3 kilo och innehåller en halv liter kokosvatten. De är bäst att skörda (plocka) när de är färska och har ett grönt skal. Kokosnötter som faller ner av sig själva kallas torra kokosnötter eller kopra. De har ett hårt brunt skal och lite eller inget vatten. De har mer fruktkött vilket ger mer kokosolja men av sämre kvalitet.
Det tar cirka ett år för en kokosnöt att mogna, men kokosträdet blommar upp till 13 gånger per år, så man kan skörda året runt. Varje kokosträd ger i snitt 60 kokosnötter per år och runt 10 000 under sin livstid. På sanskrit kallas kokosträdet vriksha, vilket betyder "träd som ger allt som är nödvändigt för att leva". Ett bra namn eftersom nästan alla delar av trädet kan användas.

Perfekt vid träning och LCHF

Kallpressad kokosolja är ett mättat fett. Men till skillnad från annat mättat fett, som har långa fettsyror, består kokosoljan av medellånga fettsyror. Den kallpressade kokosoljans fettsyror absorberas direkt i tarmen via portådern till levern och sedan ut i blodet. På så sätt blir kokosoljans upptag mycket snabbare än andra fetter.
Kokosolja är mer lättsmält än långa mättade fettsyror och används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater. Men till skillnad från kolhydrater lagras inte kokosolja som kroppsfett utan ökar ämnesomsättningen.
Kallpressad kokosolja fungerar som kroppens överlevnadsenergi, ketoner. Det ger hjärnan samma snabba energi som den får från kolhydrater – utan de nackdelar som kolhydrater har. Kallpressad kokosolja är alltså en optimal energikälla vid träning eller vid dieter fattiga på kolhydrater, till exempel LCHF.
Kallpressad kokosolja tål värme bättre än andra fetter vilket gör det till den bästa alternativet vid stekning. Oljan oxiderar först vid cirka 200 grader och är helt fri från transfetter och kan inte ens bilda transfetter vid upphettning. Vid stekning med kokosoljan slipper du dessutom stekos.
Till skillnad mot annat fett härsknar inte kallpressad kokosolja. Att ersätta andra fetter med kallpressad kokosolja är som att göra hälsosamt oljebyte i kroppen.

Hur gör man bra kokosolja?

Den allra bästa kokosoljan får man genom att skörda unga, färska kokosnötter (äldre kokosnötter ger mer olja men av sämre kvalitet). Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. Vattnet sjunker till botten, och i mitten samlas kokosoljan. Efter fermentering skopas proteinet bort från ytan. Sedan skopar man försiktigt upp oljan som flyter på vattnet. Därefter hettar man försiktigt upp oljan så att vatten avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader.

Hur gör man mindre bra kokosolja?

Det finns många sätt att göra billig men mindre bra kokosolja. Vanligen använder man kopra som är fruktkött från äldre, torra kokosnötter.
Kopran hettas upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar industriella transfetter, vilket inte är nyttigt.
Kokosolja utsätts också för deodisering, där man hettar upp det till 230 grader och ibland även tillsätter parfym i en process som kan skapa cancerframkallande ämnen.
Denna kokosolja säljs ibland med beteckningen virgin kokosolja.

Vad betyder Virgin kokosolja och Extra Virgin kokosolja?

Det finns ingen branschstandard som fastslår vad virgin kokosolja är. Det finns flera märken av virgin kokosolja som är upphettade och deodiserade. I praktiken betyder alltså virgin ingenting.

Vad är skillnaden mellan kokosolja och kokosfett?

Kokosolja och kokosfett är samma sak. I länder där kokosoljan tillverkas är det så pass varmt att oljan är flytande och säljs på flaska. I Sverige är det oftast så kallt att oljan fast och säljs i burk. Kanske är det därför vi ibland kallar den kokosfett.

Recept med Kokosolja:
Hitta raw food-recept med kokosolja på: rawfoodrecept.com/search/label/Kokosolja

Du hittar Holistic´s Kokosolja i vår butik. Vi hjälper dig gärna med tips och råd angående val av fett.
Ingen blir fet av att äta rätt fett i rätt mängd. Snarare saknar väldigt många just det bra energi förråd som vi kan få från exempelvis Kokosolja. Vi träffar ofta kunder som säger att de är " så trötta"- ät mer Fett och bli pigg, säger vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar