Follow by Email

lördag 18 februari 2012

Hälsotips från AYUR VEDA!

Det finns en gammal indiskt hälsolära/ homopati som heter Ayur veda (Läran om livet). Där används mycket kryddor och örter och din mat blir din medicin! Oftast enkla saker att göra och tänka på som manvet men kanske glömt. Ändra lite på dina dagliga rutiner och får en bättre hälsa och en bättre vardag- bli friskare och gladare helt enkelt! Här är någre tips:
Förkylningste
  • Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl)
  • Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk mald kanel
  • Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.
  • Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.
Agni ("matsmältningselden") kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.
Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.

Detoxté- för avgiftning och rening

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.

Ayurvediska tips för att stärka ditt immunförsvar
Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). När jorden är bördig gror fröna och växer sig starka. När jorden är karg är det få frön som gror och de som gör det blir svaga och ynkliga.
I denna jämförelse är jorden kroppen, fröna är virus och bördigheten är ama – gifter som produceras på grund av dålig matsmältning

När kroppen innehåller ama är den en mer eller mindre bördig grogrund för infektioner. "Ojas"- kroppens eget livselexir,  å andra sidan, är produkten av god matsmältning och en viktig faktor för att hjärnan och kroppen ska fungera ordentligt. När kroppen fungerar som den ska ökar motståndskraften mot infektioner.
Kunskapen och tekniken inom Ayurveda hjälper dig att minimera ama och maximera ojas i kroppen. Vedisk vetenskap erbjuder dessutom en komplett uppsättning vediska tekniker för en bättre hälsa och ett bättre immunförsvar för individen, familjen och samhället som helhet.

Ayurvediska naturprodukter
Örter, kryddor, oljor och mineraler har använts sedan urminnes tider. Ayurveda inkluderar vad som troligen är den äldsta och mest systematiska kunskapen om dem. De betraktas som "speciell föda" och genom dem kan du få de subtila energier eller frekvenser som behövs för dina inre organ. De har egenskaper som hjälper till att eliminera där du har överskott eller bygga upp där du har brist, så att celler, vävnader och organ återfår minnet av sin naturliga funktion. Ayurveda balanserar hela människan. Dessa traditionella kosttillskott ska givetvis inte ersätta näringsrik kost, bra livsstil och sunt förnuft. Vi har alla Naturpreparaten till försäljning i vår butik.

Vad är en rasayana?Ayurveda beskriver rasayana (uttalas rasaa-janna) som det som renar och stärker kroppens vätskor, celler och vävnader. Därmed förbättras immunförsvaret. En rasayana är livsbefrämjande, skyddande och energigivande. Rasayana kan även översättas som uppbyggande, vitaliserande och föryngrande. De motverkar cellernas nedbrytning, sjukdom och för tidigt åldrande, något man i Ayurveda känt till i flera tusen år. Ett liknande begrepp i modern tid är antioxidant.
Ayu 1 Chyavanprash En mörkbrun fruktpasta som innehåller alla smaker utom salt. En klassisk och unik rasayana - av många betraktad som den främsta - tillverkad av 45 olika frukter, örter och rötter. Gynnar bildandet av Ojas, kroppens eget livselixir. Du som inte tycker om söta smaker kan istället välja Ayu 5 eller Ayu 77.
Ayu 4 Ashwagandha Tabletter. En rasayana för Vata och Kapha. Utmärkt vid rehabilitering.
Ayu 5 Brahmi Rasayana Ört och fruktpasta. Lättare och mindre söt än Ayu 1. Brahmiörten kallas även Gotu Kola. En klassisk ayurvedisk beredning. Bra om du har en tendens att känna dig splittrad och okoncentrerad. Lämplig även vid studier.
Ayu 6 Arjuna Tabletter. Terminalia Arjuna är en nära släkting till de tre frukterna i Ayu 33 Trifala. Bra bl a vid sorg och frustration. Återskapar mod och livsglädje.
Ayu 8 Grapefruktkärnextrakt Certifierat ekologiskt. Innehåller antioxidanter och bioflavonoider. Skyddande mot skadliga fria radikaler. Bittra ämnen anses kunna underlätta matsmältningen. Godkänd av Hälsokostrådet. 50 ml flaska med droppkork..
Ayu 11 Avipattikar Tabletter. Balanserar Vata och Pitta, t ex vid uppblåsthet, ett exempel på Vataöverskott, eller splittrad avföring, ett exempel på Pittaöverskott.
Ayu 15 Samana Pulver. Kallas även Hingvashtaka. Reducerar Vata och Kapha i förbränningen. Eliminerar Ama (oförbränd föda). Symptom kan vara sötsug eller svullnad efter måltid. Samana befrämjar naturlig hunger och förbränning. Ayu 15 är mer värmande än Ayu 11.
Ayu 22 Udana Tabletter. Innehåller även lite Trifala.
Ayu 23 Swaralin Tabletter. Lämplig i salivstimulerande syfte för den som vistas i torra lokaler, talar eller reser mycket. All rörelse ökar Vata och medför uttorkning.
Ayu 29 Näsolja Att smörja vid Kaphaöverskott, eller Pittaöverskott. Skyddar och smörjer vid Vataöverskott.
Ayu 33 Trifala Tabletter. Ett av de mest omtalade ayurvediska kosttillskotten. Balanserar samtliga doshor (Vata, Pitta och Kapha) genom att ge näring och stärka funktionen. Innehåller de tre fukterna Haritaki (terminalia chebula), Bibhitaki (terminalia belerica) och Amalaki (emblica officinalis). Förstärker effekten av andra Ayu-produkter.

Ayu 34 Haritaki Tabletter. Reducerar Vata- och Kaphaöverskott. Är något värmande, och bör därför tas med rumstempererat vatten för den som har Pittaöverskott. Haritaki är en av de tre örterna i Ayu 33. Ayu 34 är en rasayana för Vata och Kapha.
Ayu 39 Apana Vata Olja. Balanserar Vata. En marmaolja för utvärtes bruk. Tas en droppe morgon och kväll.
Ayu 44 Ranjaka Tabletter. Ranjaka är en underavdelning till Pitta. Balanserar Pitta och Kapha. Bl a bra vid ilska, frustration och svårsmälta känslor.
Ayu 51 Yogaraj Guggulu Tabletter. Omtalad i klassisk och modern litteratur som allmänt stärkande och stabiliserande rasayana för alla doshor. Stimulerar förbränningen av Ama, slaggprodukter. Avgiftande. Kan med fördel tuggas med honung.
Ayu 61 Shatavari Tabletter. Shatavarirot, asparagus racemosus. Anses enligt tradition som kvinnans bästa vän i olika faser av livet.
Ayu 77 Shilajit Tabletter. Ett bergsexudat från Himalaya. En energigivande rasayana som innehåller alla viktiga mineraler och spårämnen och de flesta aminosyror. Balanserar Vata, Pitta och Kapha. Gynnar kroppens näringsupptag. Vid Pittaöverskott tas den med rumstempererat vatten, annars varmt.
Ayu 89 Prana Vata Olja. Balanserar Vata. En marmaolja för utvärtes bruk. Tas en droppe på pannan vid sänggående. Kan även användas dagtid vid tillfällig Vataanspänning.

Vad kan man mer göra?
Den dagliga massagen är viktig eftersom den öppnar kroppens kanaler, stimulerar matsmältningen och avlägsnar gifter från kroppen. Dessutom är den lugnande för alla kroppstyper. Massage fungerar särskilt lugnande för kroppstypen Vata, som sitter i huden. Dessa faktorer gör massage till en livsviktig terapi som stärker immunförsvaret och förebygger andningsproblem. (Observera att massage inte rekommenderas om du redan lider av hosta eller obalans i luftvägarna. Massage kan i det läget driva ama djupare in i systemet. Kvinnor bör även undvika helkroppsmassage under menstruation.)
Massageoljorna
Vata, Pitta och Kapha bereds med örter så att de oljelösliga ingredienserna kan absorberas av huden tillsammans med oljan och hjälpa till att balansera den aktuella kroppstypen.


Använd nässköljningskanna
 (Neti) härstammar från Yogatraditionen i Indien. Den rekommenderas idag av både läkare och och naturläkare. Den är ett enkelt och tidstestat verktyg för personlig hygien som vem som helst med fördel kan använda.
Näsan är kanske det organ som vi använder mest. Den har direkt kontakt med våran yttre omgivning. Näsan måste filtrera damm, pollen och många luftföroreningar som vi inte ser och ofta inte ens känner lukten av.
  • Renar successivt näsgångar och bihålor
  • Avlägsnar föroreningar, damm, bakterier/virus, pollen mm från näsborrarna.
  • Har en slemreducerande och cirkulationsbefrämjande effekt.
  • Befrämjar långsiktigt avgiftning av hela kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar