Follow by Email

torsdag 26 januari 2012

Att handla ekologiskt och leva klimatsmart!

Varför är det viktigt att välja ekologiskt?
Att leva ekologiskt är ett sätt eller en livsstil. Du gör din mat av ekologisk odlade grönsaker, ekologiskt uppfödda djur, ägg och mjölk. Du köper ekologisk frukt, du handlar dina kläder tillverkade av ekologisk bomull, du dricker ekologisk odlat kaffe och te. Hudvården du använder är tillverkade av ekologiska råvaror och du föredrar ekologisk energi, förnybar naturenergi.


Att leva ekologisk är en helhet.
Att handla ekologisk är klok och smart. Studier har visat att personer som lever ekologiskt har mindre giftvärden i urin än personer som lever icke ekologisk. Detta betyder att kroppen belastas mindre av giftmängder och därmed orkar mer. Mindre gifter och kemikalier i människor, djur och natur är målet med en “ekologisk livsstil”. Det ledar oss till en balans som vi har missat. Vi och våra barn lidar av många allergier och sjukdomar, därför är det dags att vi gör en positiv förändring i vårt liv för oss, för våra barn och naturen.

När man handlar ekologiska produkter som kläder, mat och dryck så bidra man indirekt till en positiv förändring i sina vanor, man belastar mindre miljön. Detta sker nästan omedvetet, förändringen sker genom att man har bestämt sig att köpa giftfritt, produkter av ekologisk karaktär är ej besprutade och oftast innehåller de inga konserveringsmedel. Det ledar oss automatisk till en “ekologisk livsstil” där vi har bestämt oss för: inga kemikalier = mindre miljöbelastning = bättre livskvalitet för oss, våra barn och djuren.

Ett exempel är om man köper kläder tillverkade av ekologisk bomull. Man använder oftast mycket kemikalier vid Bomulls produktionen för att skörden inte ska förstöras av skadedjur. Detta är ett stort misstag för att det är inte bara skadedjuren som dödas utan man förgiftar de som jobbar på plantagen. Det är därför många av de som jobbar där är sjuka och deras barn är redan sjuka vid födseln för att modern har  fått i sig gifterna. Gifterna hamnar också i vattnet som blir förorenat och detta ledar till en miljöförorening. Miljöproblemen ökar, sjukdomar och allergier ökar, livskvaliteten minskar.
Inte nog med det, när du senare köper en vanlig tröja tillverkat av besprutad bomull så får man även i sig gifterna eftersom varje por är som en mun. Även vattnet förorenas av tröjan när man tvättar det. När ett litet barn får i sig dessa gifter så blir skadorna större eftersom kroppen inte är klar för att kunna rena sig själv lika bra som vi vuxna kroppen behöver dessutom mycket energi för att växa och att rena kroppen tar energi.
Vi kan bidra till en bättre värld genom att välja ekologiskt i så stor utsträckning som vi kan.
De ekologiska livsmedlen är rena och naturliga. De innehåller inga konstiga tillsatsmedel, varken arom, färg eller konserveringsmedel. De får inte innehålla några genmodifierade organismer, GMO.
Det finns flera märkningar för ekologiska produkter: KRAV, Demeter och EU-ekologiskt. 
 
Ekologiska grönsaker och ekologisk frukt är nyttigare än vanliga 
Ekologiska frukter och grönsaker är nyttigare, visar en stor brittisk studie. Äntligen, nu är det bevisat. Att leva ekologiskt minskar risken för sjukdomar, att äta ekologisk mat är nyttigare visar studien. På det brittiska forskningsprojektet Quality Low Input Food Project, har ekologisk odling jämförts med konventionell odling. De första resultaten visar att ekologiskt odlade frukter, grönsaker och säd innehåller nära dubbelt så mycket antioxidanter som vanlig odlade produkter. De innehåller även mer zink och järn. 
Handla ekologisk! Lev ekologisk! Ät ekologisk! Du gör världen bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar