Follow by Email

fredag 22 juli 2011

Vi njuter av sommaren och alla besökare i Söderköping!

Varje dag ökar antalet besökare i vår lilla stad men även Söderköpingsborna verkar vara lediga och strövar runt, shoppar och fikar här! Har du inte varit här? Då är det värt ett besök.
På Kaffebönan har vi en välfylld butik där du kan spendera en LÅÅÅNG stund genom att bara gå och kolla igenom vårt unikt stora sortiment av ekologiska och närproducerade varor. Vi väljer det som är bra för oss människor, snälla mot djuren och naturen. Just nu har vi förmånen att ha härliga tomater, gurka och paprikor från vår lokala KRAV- odlare Mons Tomat.
Tomaten är egentligen ett bär. Den röda färgen får den av lycopen och är en karotenoid som även är en antioxidant och motverkar cancer, bl.a prostatacancer. Innehåller även flavonoider som är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Tros skydda mot ateroskleros (åderförkalkning).
Tomaten innehåller C-vitamin och A-vitamin men även en mindre mängd av kalcium , magnesium järn, fosforoch B9 - folsyra. Innehåller även aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin.
​Halten lycopen kan vara upp till 75 gånger större i tomatpuré än vanliga tomater. Lycopenhalten stiger också när tomat värms upp (tomatsås/ketchup).
 Men vi har också  just nu fräsch salladslök, rödbetor och jättefina gurkor för inläggning också från en lokal ekologisk odlare.
Recept på godaste gurkan?
Inlagd ättiksgurka är en riktig svensk Husmansklassiker och så väldigt enkel att göra. Vi har gjort en betydligt mindre söt variant som fungerar fint i en lågkolhydratkost.
                                                                          Ättiksgurka
                                                                          3 Gurkor
1 msk Havssalt
½ dl Ättika 12%
1½ dl Vatten
1 msk Pinjehonung
Nymald Vitpeppar
½ dl hackad Persilja eller Dill
Skiva gurkan och blanda med saltet. Låt ligga med ett fat och en tyngd över, tex en mortel, i press en halvtimme. Blanda övrigt till en lag. Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och rör ner dem i ättikslagen. Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.
Har du bra recept på Ättiksgurka eller Saltgurka eller andra goda recept på Tomater, Rödbetor mm. som du vill dela med dig av? Så skicka in dem så lägger vi ut dem på bloggen.

Nu ska vi verkligen passa på att njuta av naturens skafferi!  Vad går upp mot kokta rödbetor med smör ? Näringsmässigt är ex. rödbetor extremt bra för att "basa" ned kroppen. Alltså få i dig mycket mineraler. Inom Ayurveda ansvändes de just också för kroppens rening och lugnar levern.
Rödbeta renar blodet, ökar syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning . Den rensar även tarmarna, avgiftar levern och gallblåsan från gifter. Den är bra mot magsår.
​Rödbeta kan även motverkar cancer enligt nyare studier. OCH DET ÄR GOTT!


Viktigt är att välja rätt salt. När det är varmt behöver man också lite extra salt för att behålla vätskenivån.
Vanligt bordssalt är en renad produkt och med olika tillsatser såsom anti-klumpmedel, jod, fluor, tiocynater, klorogengas osv. så är det egentligen en produkt som kroppen inte kan ta hand om på rätt sätt- som ett gift. Enligt en test som den ansedda tyska tidningen ÖKO-test har gjort så kan man klassa alla dessa ämnen som olämpliga för konsumtion eftersom de anses orska allergi och är cancerogena. Välj ett naturligt salt, havssalt eller Himalayasalt. Då får du också lite extra mineraler på köpet. Vad spelar det för roll om saltet är renat till skinande vitt eller om det klumpar sig lite. Löser sig iallafall i vätska dit det ska. Det är en vida spridd myt att salt är farligt för bla. blodtrycket. Ja, om du har  högt blodtryck kanske man ska tänka på vad man äter i  matväg och hålla en normal nivå med salt men annar är salt en nödvändighet. Trots att vår kropp behöver väldigt lite salt per dag, ca 0,2 gram så lider vi brist på salt. Även om du får i dig ca 11-20 gram per dag via din kost så lider vi brist pga. av att kroppen inte kan ta upp det hårt raffinerade saltet utan hjälp av de livsviktiga mineralerna som finns ex. i ett  icke raffinerat salt.
Vi har flera bra naturliga salt i vår butik. Var rädd om din hälsa, ät salt men bra salt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar