Follow by Email

onsdag 8 juli 2015

De 15 bästa medicinalväxterna


De är medicinalväxter som genom tiden har visat sig vara essentiella och som hjälper i behandlingen mot massor av hälsoproblem. Lär dig använda dem för att behandla olika åkommor på ett naturligt sätt. Kom dock i håg att alltid tala med din läkare och följa hens instruktioner innan du använder några medicinalväxter.

1. Läkesilverax

Läkesilverax är en ört som är känd och studerad för behandling av åkommor relaterade till klimakteriet. Det är också känt för att lindra smärtor vid PMS. Det är ett alternativ till hormon mediciner som minskar ned klimakteriesymptom såsom värmevallningar, nattsvett, humörsvängningar, underlivsbesvär av torra slemhinnor och hjärtklappning. Läkesilverax kan ockås användas mot migrän och sömnsvårigheter, speciellt dem relaterade till övergångsåldern. Den har antiinflammatoriska egenskaper och kan användas för att lindra artrit. Innan du börjar med läkesilverax rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.

2. Wild yam

 

Det här är en klassisk lever tonic, wild yam balancerar hormonerna och lindrar graviditetsillamående. Sök efter odlad wild yam eftersom att den har exploaterats i naturen. Det anses att wild yam ökar den kvinnliga fertiliteten, men enligt American cancer society så kan inte wild yam ensamt producera progesteron i kroppen och har därför ingen påverkan på fertiliteten.

3. Leonotis leonurus- Dagga

Denna ört har använts inom naturmedicinen för att lindra oro och insomnia eftersom att den är lugnande. Den har även en antiarytmiska egenskaper och kan minska takykardi och hjärtklappning. Det kan också användas som oxytocin, vilket hjälper att stimulera värkarna vid förlossning. Det har även använts för att justera nervrelaterad hjärtarytmi och kan i vissa fall hjälpa vid hypertyreos.

4. Salvia

 
Salvia hjälper till med matsmältningen, astma, infektioner från bakterier och svamp, galla, lugnar och stimulerar nervsystemet, lindrar förkylningar och hosta med mera. Den eteriska oljan gjord på salvia hjälper koncentrationen och kan spela roll i behandlingen av minnesförlust relaterad till Alzheimers. Den kan också användas externt och gnidas för att lugna smärtsamma åkommor såsom muskelstelhet, reumatism och neurologiska.  Salvia hjälper också till att lindra nervositet, ångest, huvudvärk, stress och trötthet. Den bör inte användas av gravida kvinnor eller ammande mödrar, inte heller av de som lider av epilepsi. Växten är giftig i stor mängd eller om man intar den under en lång tidsperiod, även om det krävs en väldigt stor mängd för att den ska bli giftig.

5. Blåverbena

medicinalväxt2

Blåverbena har använts som helande ört i århundraden genom historien men det fattas emellertid studier på örtens inverkan på människor. De läkande egenskapernas hos verbena är sammanlänkade med den bittra och stimulerande effekt den har på levern och andra organ. Den har även en avslappnande inverkan på nervsystemet. Det är en användbar växt för många krämpor både som smärtstillande och naturligt lugnande medel; det är slemlösande och används för att behandla kronisk bronkit; det är en antireumatisk växt som används för att lindra ledvärk. Örtkännare anser att blåverbena är speciellt användbart vid depression relaterad till en kronisk sjukdom. Dessutom så hjälper det vid smärtor i levern.

6. Ginseng

Ginseng används som ett generellt tonikum av moderna västerländska örtkännare och inom den traditionella kinesiska medicinen. Det anses stimulera och förstärka det centrala nervsystemet vid trötthet, fysisk utmattning, svaghet orsakat av sjukdomar och skador och utdragen känslomässig stress. Den påverkan ginseng har på nervsystemet och förmågan att underlätta avslappning gör den mycket användbar för stress relaterade åkommor såsom oro och insomnia. Atleter kan dra nytta av att använda av ginseng för att få bättre uthållighet. Det kan också vara ett afrodisiakum och sextonikum användbart för att underhålla fortplantningsorganen och behålla sexualdriften upp i hög ålder och för att förebygga eller hjälpa att bromsa erektil dysfunktion associerad till prostatan och till stress. Studier på djur och människor har visat att ginseng möjligtvis minskar uppkomsten av cancer.


 7. Fjärilsranka

Fjärilsranka används för att öka motståndskraften till sjukdomar och stress; för att öka energinivåer; fysisk prestanda och uthållighet. Fjärilsranka används också för att förhindra åldrande i förtid och öka av produktiviteten; normalisera blodsocker och blodtryck; för att stimulera immunförsvaret; och påskynda återhämtning efter operationer. Fjärilsranka används också till att behandla leversjukdomar (hepatit) och för att skydda detta organ. Ytterligare andra användningsområden inkluderar behandling av högt kolesterol; hosta; astma; sömn problem såsom insomnia; nervsmärtor; pms syndrom; kronisk diarré; dysenteri; nattsvettande; spontant svettande; erektil dysfunktion;  fysisk utmattning; depression; irritabilitet; och minnesförlust. Vissa människor använder fjärilsranka för att förbättra synen; skydda sig mot strålning; förebygga infektion; öka energin på cellulär nivå; motverka sockrets påverkan; och främja binjurarna.

Havtorn.

Havtorn används för hjärt- och blodkärls sjukdomar såsom hjärtsvikt, smärtor i bröstet och oregelbundna hjärtslag. Det nyttjas också för att behandla lågt och högt blodtryck; åderförkalkning; och högt kolesterol. Forskning antyder att havtorn kan vara effektivt vid behandling av hjärtsvikt men havtorn för de andra åkommorna har inte undersökts nog, så ännu finns inte belägg för att havtorn ska vara behjälpligt. En del människor använder havtorn för att lindra matsmältningsproblem såsom diarré och magont. Det hjälper också till att minska oro som ett lugnande medel; det hjälper att öka urinproduktionen; och att slippa menstruella problem. Havtorn används också för att behandla bandmask och andra inälvsinfektioner. Dessa bär kan höja immunförsvaret allmänt. Traditionellt använt mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor. Havtorn kan motverka inflammationer och stabilisera cellmembranen, vilket kan vara till nytta för hud och slemhinnor. Stärkande vid stressrelaterade åkommor.

9. Maskros

 
Maskros används för en mängd olika tillstånd men än så långe finns det inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att fastställa ifall maskros är effektivt eller ineffektivt som behandling. Maskros används för dålig aptit, magont, gaser, gallsten, ledvärk, muskelvärk, eksem och blåmärken. Det har använts för att öka urin produktionen och som laxermedel för att öka tarmrörelserna. Maskros används också som skin toner, blodtonikum och matsmältningstonikum. En del människor använder maskros för att behandla infektioner, speciellt virus och andra infektioner när man har cancer. Maskros är gott som mat och kan användas i sallad, soppa, vin och te. Maskrosroten kan rostas och göras kaffe substitut på.

10. Munkpeppar

Medicinalväxt3
Det latinska namnet är Vitex agnus-castus och används för oregelbundna menscykler, premenstruellt syndrom, samt en mer allvarlig variant av PMS kallad premenstruell dysforisk störning, samt för att behandla övergångsbesvär. Andra användningsområden är fibrocystisk bröstsjukdom (godartade bröstknutor); att förhindra avstötning av foster hos kvinnor med låga nivåer av hormonet progesteron; och för att öka bröstmjölks produktionen. En del män använder munkpeppar för att öka urinflödet och för att behandla godartad hyperplasi prostata. Dessutom används det för att minska den sexuella lusten.  Historiker menar att munkar brukade tugga delar av munkpepparträdet för att få hjälp att lättare hålla sig i celibat. Vitus agnus-castus används också mot akne; oro; demens; ledproblem; förkylningar; magont; problem med mjälten; huvudvärk; migrän; ögonsmärtor; inflammation; och svullenhet i kroppen. En del smörjer huden med munkpeppar för att få bort parasiter och för att förebygga insektsbett.

11. Lakritsrot

Lakritsrot kan användas för en mängd åkommor relaterade till matsmältningen såsom; magsår; magont; kolik; kronisk gastrit. En del människor använder lakritsrot för halsont; bronkit; hosta; och infektioner från bakterier eller virus. Roten kan också användas till artros; systemisk lupus erythematosus; leversjukdom; malaria; tuberkulos; matförgiftning; och kroniskt trötthetssyndrom.

12. Ingefära

 


 

Ingefära är populärt att använda vid olika sorters magproblem som; yrsel; illamående; kolik; obehag från magen; gaser; diarré; illamående från cellgifter; illamående och kräkningar efter operationer; och även aptitlöshet. Andra användningsområden inkluderar; att lindra smärta från artrit eller muskler; menstruell smärta; övre luftvägsinfektioner; hosta och bronkit. Ingefära används ofta för smärtor från bröstkorgen, ryggont och magont. Vissa människor använder juicen från ingefära på huden för att behandla brännsår. Ingefärsolja används även ibland på huden för att minska smärta. Förutom detta används ingefära i mat och dryck som en aromatisk krydda. En av de kemiska komponenterna i ingefära är också en ingrediens i laxerande medicin, antigas och antacid.

13. BrännässlaBrännässla används för en mängd olika åkommor men det finns ännu inte nog med vetenskapliga belägg för att klargöra eller utesluta att brännässla är en effektiv behandling.
Roten används för urinvägsproblem relaterade till en förstorad prostata. Dessa problem inkluderar; nokturi (täta urinträngningar även på natten); smärta vid urinering; oförmåga att urinera; och irritabel urinblåsa.
Nässlans stam kan också användas för ledkrämpor; som vätskedrivande; och som sammandragande. Övre delarna av örten används tillsammans med stora mängder vätska mot urinvägsinfektioner, urinvägsinflammationer och gallsten. De övre delarna används också vid allergier, hösnuva och artrit.
Vissa människor använder de övre delarna av nässlan för inre blödningar såsom; i uterus; näsblod; och tarmblödningar. Det används även för; anemi; dålig blodcirkulation; förstorad mjälte; diabetes eller andra endokrina åkommor; problem med magsyra; diarré och dysenteri; astma; lungödem; nässelutslag; cancer; förebygga ålderstecken; blodrenande; läka sår; och som ett allmänt tonikum.

14. Daggkåpa

Den här växten och andra i Rosaceae familjen har används flitigt i populär medicinen i Europa. Daggkåpa hjälper till att minska menstruations smärtor och att minska på överdrivna blödningar. Daggkåpa hjälper också till att lindra besvär från klimakteriet. Det är också en användbar uterin emmenagogue och används både för menorrhagia och metorrhagia. På grund av dess sammandragande egenskaper används daggkåpa mot diarré, i munvatten mot munsår och för att gurgla när man har laryngit

 15. Hallonblad

Medicinalväxter4

Hallonblad används för problem i magen och tarmarna såsom diarré. Den används även för; problem i luftvägarna såsom influensa och svininfluensan; hjärtproblem; feber; diabetes; och vitaminbrist. Hallonblad används också för att öka svettandet, urineringen och gallproduktionen. Vissa människor använder hallonblad för att rena huden och blodet.
Vissa kvinnor använder hallonblad under smärtsamma menstruationer; till illamående under graviditet; och för att förhindra spontan abort. Hallonblad kan placeras direkt på huden för halsont och nässelutslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar