Follow by Email

torsdag 10 april 2014

TIPS för "vårtrötta"!

Magnesiumbrist gör att vi blir stressade och trötta

Magnesium är ett vanligt mineral som 80% av Sveriges befolkning har brist på. Bristen beror dels på att vi äter magnesiumfattig kost och dels på att magnesium är en liten molekyl som man lätt kissar ut när man är stressad. Många stressar i dagens samhälle och äter oftast inte tillräckligt med magnesiumrik mat som fullkorn, bönor, frön och nötter. Dagsbehovet hos en frisk människa är minst 300-450 mg magnesium.
I början av 1900- talet var dagsintaget 1250 mg, idag är det knappt 250 mg. Detta har delvis att göra med att vi äter mat som är mer raffinerad (vetemjöl istället för fullkorn) och att vi äter mer halvfabrikat. Men det beror också på att näringsinnehållet är mindre, delvis på grund av nya sätt att bruka jorden.
Magnesium behöver kroppen för väldigt många olika funktioner. En stor del är transporten av syre från lungorna, likt som nerv och muskelfunktionerna, samt som aktivator för ca 300 enzymer som behövs för att cellerna ska kunna fungera. Några punkter hur det hjälper kroppen:

 • Med en bättre syretransport får du en bättre näringsupptagning och nedbrytning av mat.
 • Syretransporten tillgodgör också kroppens organ, huden, muskler och ben.
 • Celler blir friskare och immunförsvaret använder syre mot bakterier.
 • Det håller cellväggar renare och ger en naturlig detox effekt i tarmsystemet.
 • Tillsammans med kalcium och fosfor bibehåller magnesium ett starkt skelett.
 • Hjälper kroppens hjärt- & kärlsystem när stress uppkommer.
Syret fungerar som kroppens aktivator eller katalysator som förbränner avfallsprodukter och oönskade gifter i celler. Framför allt levern där mediciner, kemikalier, alkohol m.m. ska hanteras och oskadliggöras för att transporteras ut ur kroppen. En god syretillgång i levern är därför extra viktigt.
Stress gör att kroppen släpper stresshormon där magnesium är den stor del i sammahanget. Har kroppen brist på magnesium belastas hjärt- & kärlsystem vilket kan ha en spiralliknande effekt om stressen ökar eller är påtaglig under en längre period. Hälften av kroppens magnesiumlager kan försvinna under stressande förhållanden.
Magnesiumbrist kan göra att man kan känna sig väldigt trött men samtidigt har svårt att slappna av. Man sover inte lugnt och tänker inte heller lugnt och balanserat. Brist på magnesium gör även att irritationströskeln blir lägre och man oroar sig lättare för saker och ting.

 • Begär efter choklad är vanligt vid magnesiumbrist.
 • När vi dricker en Coca cola förlorar vi ca 150 mg magnesium.
 • Bra naturliga källor till magnesium är pumpafrön (torkade), kakaopulver, vetekli, paranötter, fikon, dadlar, fullkornsprodukter, brysselkål, bönor och ärter.
Misstänker du att du inte får i dig tillräckligt magnesium ska du prova ge kroppen extra tillskott för att säkerställa intaget på ett enklare sätt se om det ger en effekt.Avgiftning av tungmetaller

Ett av vår tids största hälsoproblem är tungmetallerna. Tungmetaller är de metaller som är mer än 5 gånger tyngre än vatten. Några exempel på tungmetaller som är giftiga för människokroppen är arsenik, kadmium, bly, nickel, aluminium och kvicksilver. En hel del av vår mat och även vattentäkter är idag förgiftade av en rad av dessa tungmetaller.
Den välkände hälsojournalisten Morton Walker skriver ”varje person som idag lever i västvärlden är minst 1000 gånger mer förgiftad av tungmetaller än någon var när Jesus levde”.
Många människor har mer bly och andra tungmetaller i kroppen än vad som är hälsosamt. Var kommer då tungmetallerna ifrån? De flesta kommer från miljöföroreningar. Mer än 600 000 ton bly släpps dagligen ut i luften genom bilar och industrier varje år bara i USA. Denna giftiga tungmetall andas vi in , den ansamlas i våra jordar, sätter sig på våra grönsaker och hamnar i våra vattendrag. Andra källor till blyförgiftning är pesticider, cigarettrök, blyertspennor, m.m. Kvicksilver återfinns i amalgamfyllningar, fisk och kosmetik. Aluminium finns i deodoranter, läkemedel mot magsyra och i aluminiumkastruller, m.m.
Vad händer med dessa tungmetaller i kroppen? De kan ansamla sig i hjärnan, njurarna, och immunsystemet där de kan störa funktionen. Kvicksilver är en speciellt giftig tungmetall. Laboratoriestudier har visat att 24 timmer efter att en liten mängd injekterats så återfinns det i hjärnan, njurarna, lungorna, i blodet, i bindväven och i binjurarna. I många fall försöker kroppen tillverka antitoxiner för att neutralisera gifter och avlägsna dem. När det gäller kvicksilver så verkar det som om kroppen inte lärt sig att tillverka några antitoxiner mot det.
Det största problemet med kvicksilver är att det stör energiproduktionen på insidan av individuella nervceller. Nervcellens förmåga att avgifta störs också. Cellen blir därefter förgiftad och dör. En rad hälsoproblem kan därefter inträffa.
Vad kan jag göra för att undvika tungmetaller? Allt du kan göra för att rena din miljö och undvika att komma i kontakt med tungmetaller är bra. Här följer några råd:
 • Avlägsna eventuella amalgamfyllningar
 • Byt ut aluminiumkastruller och stekpannor till rostfritt stål
 • Använd endast naturliga deodoranter och kosmetik utan aluminium och andra tungmetaller
 • Undvik magsyrereducerande preparat som innehåller aluminium
Naturliga preparat som hjälper kroppen att göra sig av med tungmetaller är, chlorella, spirulina, havsalger, vitlök, fiberprodukter och tarmreningsprogram.


Brännässla ger ork & energi

Brännässla tillhör de bästa medicinalväxter vi har. Om vi människor visste vilken läkande kraft den har skulle vi ta vara på den mycket bättre.

Läkekraften har den i roten, stjälken, bladen och i blommorna. Nässlan innehåller rikligt med järn, vitaminer och mineraler. Den är vår bästa blodrenande och samtidigt blodbildande medicinalväxt. Eftersom den även har god verkan på bukspottkörteln sänks blodsockret genom nässelte.

Vid en viss ålder börjar en minskning av järnhalten i blodet, man känner sig trött och utmattad , då kan det vara bra med en kur av den järnrika färska nässlan. Brännässlan kan även minska mottagligheten för förkylningar, bota eksem och huvudvärk.

Om du behöver ork och energi, ge din kropp en uppiggande nässeltekur. Brygg 2 tsk torkad nässla till en kopp kokande vatten, låt dra 5-7 minuter. Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.

I förebyggande syfte kan man dricka en kopp nässelte per dag under hela året, med ca tre veckors uppehåll två gånger per år. Naturligtvis är de färska nässlorna bäst, ju fräschare de används desto större blir läkeffekten. Torkade nässlor går också alldeles utmärkt att använda.

Torkad nässla kan man också blanda med müsli, i bröddeg, när man gör paj kan man blanda nässlan i äggsmeten. Om du har möjlighet, passa på till våren när nässlorna kommer med sina första skott, förse dig med sax och handskar och ta vara på denna förnämliga medicinalväxt.

Acaipulver, Raw & Ekologiskt

Acai är ett litet svart-lila bär som växer på toppen av Acaizero palmen i Amazonas. Acai har en annorlunda och spännande smak aom en blandning av blåbär, te och choklad.
Acaibären skördas i vilt tillstånd och bären måste omedelbart tas hand om och frysas ner, för att kunna bevara dess fantastiska näringsegenskaper.
Detta Acaipulver är raw och frystorkat, vilket gör att alla bärets unika egenskaper och näringsämnen har bevarats.
Acaibäret används tack vare dess höga näringsinnehåll som basföda i många länder, bl.a. där den odlas.

Hur hjälper det kroppen

Acai är fullproppat med B - och C-vitamin, fibrer, mineraler, antioxidanter, proteiner och fytonnäringsämnen.
Tack vare acaibärets rika näringsinnehåll så räknas det som en riktig näringsbomb. Utöver detta så innehåller Açai hälsosamma Omega 6 och Omega 9 fettsyror och aminosyror.
Acais antioxidanter bekämpar fria radikaler och stärker ditt immunförsvar och det ger dig mer energi. Acai ger kroppen och hjärnan mer energi till att klara av en vardag med högt tempo.

Några av Acaipulvrets hälsoegenskaper

 • Stärker kolesterol och hjärthälsan
 • Ger ökad energi och uthållighet
 • Ger bättre lyster till huden
 • Ger stöd vid viktminskning
 • Stärker ditt immunförsvar

Dosering och användning

Den rekommenderade mängden är 1-2 tsk/dag och acaipulver kan man med fördel blanda ner i sin smoothie, yoghurt eller annan dryck.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar