Follow by Email

torsdag 14 november 2013

Det "lackar mot jul" i höstmörkret...

Vilket paket vill du ge bort eller önska dig till Julklapp?


Glädje-klappen”
Vi behöver alla glädje i vardagen och alldeles extra mycket i vintermörkret. Ta med en vän på långpromenad eller utöva någon annan motion du gillar
Hjärnan kan inte skilja på äkta och fejkat skratt och leenden. Gör det till en vana att göra glada miner och skrattövningar, tex framför spegeln i samband med tandborstningen. 
Sök upp sådant som får dig att skratta, roliga filmer, roliga människor, roliga historier från verkliga livet. Läs upp för dina vänner så du får dem att skratta också.
Dra dig till minnes när du kände dig mycket lycklig. Återkalla känslan och upplev den i din kropp nu. Skriv ett brev eller kort till någon du tycker om och saknar. Ge bort ett ”Presentkort” på en långpromenad och en mysig fikastund” Ett uppskattat paket!Hälso-klappen”
Honung är ett fantastiskt universalmedel för hälsan. Den har bakteriedödande effekt. Fungerar utmärkt att lindra halsont och förkylningar med. Men ät direkt istället för att röra ned i varm dryck Då dör honungens läkande enzymer. Honung som sårläkningsmedel används idag på sjukhus. Den har även god effekt mot infektioner i mage och tarm och kan dessutom öka ditt vätskeupptag om man mist mycket vätska. Honung lindrar dålig andedräkt och honung har visat sig vara effektivt mot magsår. Dessutom är honung gott! Varför inte burk lokalt producerad honung i ditt paket?Kur-klappen”
Bastu och värmande bad är en härlig vinterkur. Att bada bastu eller bada varmt är ett sätt att hjälpa kroppen med temperaturregleringen och i många kulturer har bastu använts för att hålla hälsan på topp. Basta med familjen och bjud in goda vänner på en Bastukväll!
Har du ingen bastu eller badkar kan en stor balja till fotbad på kvällen vara ett utmärkt sätt att tina upp, få värme i hela kroppen och ro i nervsystemet. Vill du ge luftvägarna och / eller porerna i ansiktet en värmande renings-kur så häll kokande vatten i en stor skål och håll ansiktet över med ett ”handdukstält” runtomkring. Fyll på med kokande vatten när det svalnar. Ett utmärkt tillfälle att göra för en god vän och samtidigt lyssna på musik eller diskutera en nyläst bok. Använd eteriska oljar som stimulerar och är lugnande för kropp och sinne. Såsom Lavendel, Eucalyptus, Patchouli, Rosmarin som är både värmande och antibakteriella. Pepparmynta och apelsin verkar upplyftande på humöret. Brygg några olika goda värmande téer att njuta av!
Lägg härliga massageoljor, tvålar och dofter i ett fint paket!

”Kick-klappen”
De närmaste månadernas väder och vind kan få oss alla att helst vilja vara inomhus. Men för oss som bor här uppe i norr är det extra viktigt att vistas utomhus i det lilla dagljus som är och i den friska luften! Samtidigt kan vinterns mer inåtgående karaktär användas kreativt. Kanske är det dags att börja spela ett instrument, plocka fram symaskinen eller akrylfärgerna, börja meditera eller satsa mer på läcker hemlagad mat? Fråga dig själv vad du har lust med och behöver! Familjen kanske också blir inspirerad så ta till vara det och gör något tillsammans. Bryt ett mönster i vinter, skapa en ny vana! Ge bort tid tid tillsammans i köket, baka och laga nya rätter och läckra nyttiga bakverk!
Ge bort en kokbok, en kurs i släktforskning, en stickbeskrivning eller varför inte ett paket med nya spännande kryddor?


”Medicinska Glögg -klappen”
Slutligen ger vi tips på en härlig hälsodryck och något gott att bjuda på! Alkoholfri dessutom
De klassiska och ekologiska glöggkryddorna är verkligen toppen inte minst på vintern, de hjälper både matsmältningen och immunförsvaret.
Du behöver:
2 liter kokande vatten i en gryta
1-2 tsk torkade Nejlikor
1 msk riven Ingefära,
2 kanelstänger, knäckta i mindre bitar
3-4 Kardemumma kapslar, öppna och använd fröna
½ tsk hela svartpepparkorn
ev. ett par stjärnanis
1/2- 1 l eko tranbärssaft koncentrat eller saft från fläderbär, svarta vinbär eller Aronia funkar också.Lägg alla kryddor i det kokande vattnet. Låt stå och sjuda tills vattnet blir mörkrött.
Häll upp kryddvattnet i flaskor och låt stå kallt. Blanda med saft när du ska värma glögg.
Söta om du vill.
Kryddvattnet kan också användas till att dricka som det är eller blandas med ex. Pressad apelsin eller citron eller med Té.

Drick och låt dig värmas! Det är också en härlig ”Klapp””Inga kommentarer:

Skicka en kommentar