Follow by Email

söndag 10 juni 2012

De bästa hudprodukterna är de du äter!


Många av de hudproblem vi upplever beror på att huden är ett utrensningsorgan. Via huden gör kroppen sig av med många av de föroreningar vi får i oss via mat, luft – och genom huden. Via huden försvinner även den del av de slaggprodukter som kroppen själv bildar. Därför kan hudproblem ofta spåras till ditt mag-tarmsystem och vad du äter.


Din hud påverkas av det du äter

Hudproblem är ofta av inflammatorisk art. Celluliter är t.ex. resultatet av en inflammation. Därför bör du undvika mat som driver inflammationer.
Exempel på mat som du bör undvika är: socker, vitt mjöl, raffinerad mat (hel- och halvfabrikat), snabbmat, läsk, mjölk och köpt juice, raffinerade oljor och margarin.
Den bästa maten du bör äta för perfekt hud är till stor del grönsaker, osöta frukter (som avokado, gurka, squash med mera som vi ofta felaktigt kallar för grönsaker), nötter, frön, alger, bär och en mindre mängd söt frukt.
Raw food och levande föda är med andra ord en bra kost för din hud, rik som den är på fibrer, enzymer, klorofyll, vitaminer, antioxidanter, mineraler med mera.
Att äta ungefär 85 procent raw food (eller mer) under en vecka (eller mer) fungerar som en naturlig detoxkur där du ger kroppen en möjlighet att rensa ut slaggprodukter. Det bör du göra minst två gånger per år.
Eller, ännu hellre, lägga om din kost till att innehålla en större mängd raw food. Du kommer att märka en stor skillnad, inte bara för din hud, utan även för välmåendet i stort.
Recept på bra raw food finns på Råkost.se

Ansiktet

I ansiktet kan vi ha olika typer av problem såsom akne, fet hy, pormaskar, finnar, eksem, torra fläckar, pigmentfläckar, ytliga blodkärl med mera. Ansiktet är indelat i zoner och varje zon berättar var i kroppen belastningen finns.
De flesta människor har en blandhy. Det innebär att de har fetare partier i panna, näsa och haka. Dessa partier representerar matsmältningsorganen. När denna hud orsakar problem kan det tyda på att du bör se över ditt levnadssätt och intag av näring.

Hudproblem

Kan indikera problem med

Runt ögonen
Njurar, tarmar
På kinderna
Mage
På hakan
Mage
På näsvingar + överläpp
Tarmarna
Mellan ögonbrynen + pannan
Tarmarna, nedsatt utrensningsförmåga.
På läpparna
Immunförsvar, vitaminbrist
Längs sidorna från örat ner längs halsen
Lymfsystemet
På sidorna vid ögonen
Levern
På näsan
Bukspottskörtel
En av de absolut mest energikrävande processer som din kropp måste utföra flera gånger per dag är matsmältningen. Om vi ger vår kropp så näringsrik och så ren mat som möjligt kommer den att må bra och bilda nya friska celler för ett hälsosamt och långt liv. Det kommer du genast att se på huden.
Det är inte konstigt att matsmältningsorganen blir belastade. Vi äter många ton mat under vår livstid, och är inte maten och matsmältningen bra blir hudens kvalitet därefter.

Kroppen

När ansiktshuden inte "räcker till" kan hudproblemet flytta sig till kroppen, helt enkelt för att utrensningen behöver en större yta för att uppnå effekt. Rygg, bröst, ben och armar är vanliga ställen som exempelvis akne, eksem och psoriasis placerar sig på. Huden på magen är mer sällan utsatt.

Fet eller oren hy och akne

Dessa hudproblem är vanligt förekommande i tonåren, bland annat på grund av hormoner som bildas i sådan mängd och hastighet att kroppen inte hinner bryta ner och rensa ut dem. Många tonåringar ändrar även sin kost till det sämre, vilket gör kroppen extra belastad. Ett bra fett kan vara ett sätt att ge kroppen och huden  den extra näring som krävs men är också utmärkt för hjärnan och musklerna.

Eksem

Eksem uppstår oftast på kroppen eller i hårbotten, inte i ansiktet. Eksem är vanligt i samband med matallergi eller med matsmältningsproblem. Det finns många olika typer av eksem, och alla beror på en inre obalans. Därför är det inte långsiktigt effektivt att endast behandla huden.

Pityriasis versicolor

Vanligt förekommande svampinfektion som oftast visar sig på bröst, överarmar, rygg eller mage. Vita fläckar på sommaren och röda fjällande på vintern. Beror på en svampinfektion som oftast börjar i tarmen (candida albicans). En tre-veckors renings-kur av mage och tarm kan många gånger hjälpa.


Rosacea

En hudsjukdom som sätter sig i ansiktet, oftast på haka-näsa-kinder-panna. Inflammation i de ytliga blodkärlen blir blossande röda partier, med eller utan akneliknande utslag. Rosacea uppkommer bland annat med dålig matsmältning.

Kontaktallergi

Huden kan ge en inflammatorisk allergi vid kontakt med olika ämnen. Detta är ett resultat av en överdriven användning av ämnet och ett nedsatt immunförsvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar