Follow by Email

torsdag 1 december 2011

En god Hälsa- Vad kan man mer önska sig ?Vi lever i en allt mer kravfylld, komplicerad och konfliktfylld tid som ställer oerhörda krav på oss att kunna ”stå kvar även om det blåser”- alltså vara frisk, stark och uthållig men också att ha en så god inre hälsa så att man trots mycket stress och krav kan uppleva glädje och lycka. Så här under årets mörkaste tid så kan det vara svårt med motivationen för att stärka sig genom träning, bra kost och roliga upplevelser.

Många människor upplever idag att bristen på sömn är ett av de stora problemen i dagliga livet. Även om man så här års, i vintermörkret, känner sig trött är inte det inte samma trötthet som sömnbrist ger.
Sömnen behöver vi för att kropp och hjärna skall få vila. Framför allt hjärnan behöver sömn för att fungera och må bra. Några tips:

• Sov på en sval, mörk och lugn plats
• Undvik koffein-, tein- och energidrycker under kvällen
• Om du dricker te, är rött te (rooibos) koffeinfritt och även ört-te´har en lugnande effekt.
• Koppla av, smält dagens erfarenheter och upplevelser
• Massera pannan och tinningarna med en ekologisk massage-olja
• Lyssna på dina andetag, det är det naturligaste lugnande medlet
• Somna positiv, ta för vana att tänka på en glad händelse när du lägger dig.

Man skulle kunna likna vår hjärna med en oerhört avancerad datamaskin. Våra tankar är som ordrar som datorn försöker verkställa. Programmerar vi oss med positiva tankar kommer det ut positiva saker och tvärtom.
Alla positiva tankar ökar endorfinproduktionen i kroppen, det gör att vi känner oss gladare och att hela kroppen fungerar bättre. Endorfiner fungerar även som kroppens egen smärtstillande medicin. Det gör att vi tål smärta, sjukdom och stress bättre. Endorfiner produceras även när vi motionerar och vid massage. Unna dig en massage ibland och välj en motionsform som ger både välbefinnande och lugn- alltså bra för både kroppen och själen!
                                                                    
Att försöka hålla en balans emellan familj- och arbetsliv är också viktigt. Alla, både vuxna och barn, behöver positiv social samvaro där man kan uppleva att man duger som man är och att ha roligt tillsammans. Det ger också förutsättningar för en god hälsa.

                                                                         
Självklart betyder dina kostvanor mycket för hur man mår. Det är lätt att fastna i gamla vanor även om man önskar att familjen ska äta bättre och nyttigare. Här spelar bristen på tid in men också brist på kunskap om den snabbmat och de färdiga rätter som säljs med argumentet att de ska underlätta i vardagen. Lär dig att läsa på innehållsförteckningen! Många ingredienser såsom smakförstärkare och tillsatser, sk. E-nummer är rent hälsofarliga både på kort och lång sikt. Välj så rena och naturliga råvaror som möjligt och ta hjälp av en kost-rådgivare för att ändra dina kostvanor - det kan vara den bästa investering du gjort för din hälsa!
                                                                        
I Söderköping finns ett brett utbud för dig som vill vårda din hälsa. Du kan välja och vraka emellan SPA, Gym, Massörer, Yoga och Meditation, Idrottsföreningar och fina motionsslingor i härliga skogsområden. Det finns också ett flertal terapeuter som hjälper dig att hitta just den mat, kosttillskott och den dagliga rutin som krävs för att förbättra dina kostvanor och därmed din hälsa.
                                                                       

Varför inte önska dig en behandling eller rådgivning i julklapp, eller varför inte till hela familjen?  Hos oss på Kaffebönans hälsokost kan du boka en egen tid för konsultation och vi hjälper dig att hitta rätt produkter och bra hälsotips som passar just dig och kan passa in i din livssituation- för det är ju det som det handlar om! Vi är alla olika och har olika behov. Vill du bli mer avslappnad- leva i nuet och samtidigt få en stark och uthållig kropp? Prova Yoga & Meditiation i vår Yogastudio i Söderköping.
Köp ett presentkort till dig själv, din vän eller varför inte till hela familjen!
Och En önskan om en God Hälsa – något bättre kan man väl inte ge någon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar